De missie in Mali: Nederlandse militairen vechten voor Franse multinationals

Het kabinet heeft duidelijk gemaakt dat  Nederland gaat bijdragen aan MINUSMA, de VN-missie in Mali.  In totaal worden er 380 personen ingezet, waaronder 90 special forces, en zal Nederland 4 Apache gevechtshelikopters in Mali inzetten, tenminste tot en met het jaar 2015. Maar komt deze inzet wel voort uit ‘het bevorderen van internationale veiligheid en stabiliteit’ en ‘solidariteit met de Malinese burgerbevolking’, zoals het kabinet claimt?

Het kabinet heeft duidelijk gemaakt dat  Nederland gaat bijdragen aan MINUSMA, de VN-missie in Mali.  In totaal worden er 380 personen ingezet, waaronder 90 special forces, en zal Nederland 4 Apache gevechtshelikopters in Mali inzetten, tenminste tot en met het jaar 2015. Maar komt deze inzet wel voort uit ‘het bevorderen van internationale veiligheid en stabiliteit’ en ‘solidariteit met de Malinese burgerbevolking’, zoals het kabinet claimt?

In januari 2013 stuurde Frankrijk een militaire interventiemacht naar Frankrijk, met als officiële redenen het bestrijden van fundamentalisme en terrorisme en het beschermen van de mensenrechten. De toenmalige opmars van islamistische rebellen in het noorden van Mali werd veroorzaakt door de destabilisatie van de regio, welke het gevolg was van het ingrijpen van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk in Libië. De islamitische fundamentalisten die door deze landen gesteund werden tegen de regering van Qadhafi, werden tot de tanden bewapend. De verspreiding van deze wapens stopte echter niet bij de landsgrenzen, en een alliantie van verschillende fundamentalistische rebellen kon deze zware wapens gebruiken om in korte tijd met 4.000 strijders een groot gebied van Mali te veroveren.

Hier zien we dat één imperialistische interventie (in Libië) tot meer destabilisatie en een nieuwe interventie (in Mali) heeft geleid. Nu is de gehele regio zeer onderontwikkeld en instabiel, wat zijn wortels heeft in de onderontwikkeling en uitbuiting, dus dat verklaarde niet het Franse optreden. Het bestrijden van islamitisch fundamentalisme verklaart dit net zomin, aangezien Frankrijk in de recente periode de islamitische rebellen in Libië gesteund heeft, en tevens de Syrische Nationale Coalitie steunt, welke door de Moslimbroederschap gedomineerd wordt.

De waarheid is dat de Franse interventie uitgevoerd werd om geopolitieke belangen.

VN troepen in Mali Frankrijk is in Afrika een oude grootmacht, wiens invloed aan het krimpen, voornamelijk ten voordele van China. Een verovering door islamisten kan deze belangen mogelijk in gevaar brengen. Mali is een zeer belangrijk land voor de belangen van Franse multinationals. Het is de doorvoerroute van het uranium in Niger, dat gebruikt wordt in de Franse kerncentrales. Daarnaast heeft het land zelf uranium, en is het de derde grootste producent van goud in Afrika.

Via de Verenigde Naties heeft Frankrijk ervoor gezorgd dat andere landen nu meehelpen bij de poging om Mali te stabiliseren. De rebellen werden niet door andere imperialistische machten gesteund, enkel door Qatar. Dit verklaart waarom de rest van de Veiligheidsraad voorstemde, zolang Frankrijk zelf het vuile werk maar opknapte. Aanvankelijk werd er door andere landen dan ook voornamelijk logistieke steun geboden, maar nu de situatie tijdelijk stabiel schijnt, durven landen als Nederland ook militairen te sturen.

De MINUSMA-missie, hoewel deze misschien humanitair lijkt, gaat dus in feite om het steunen van de Franse imperialistische en neokolonialistische politiek in Afrika. De kosten voor de Nederlandse staat voor de missie tot en met 2015 zijn in totaal zeker meer dan €100 miljoen, en kunnen wel oplopen tot meer dan €150 miljoen, afhankelijk van beslissingen van de VN. In een tijd dat de werkende klasse geraakt wordt door bezuinigingen in alle sectoren, is deze steun aan de belangen van Franse multinationals in Mali overduidelijk een grote verspilling die niet in het belang van de werkende klasse is. Vonk is tegen de missie in Mali. Imperialisme is de oorzaak van de problemen in Afrika, en kan deze niet oplossen. Enkel de mobilisatie van de Afrikaanse massa’s zelf, tegen het imperialisme en kapitalisme, kan tot een waardige toekomst voor de regio leiden.

 

 

 


Zoek op deze site

Sluit je aan!

Klik hier voor meer informatie

Op een rode achtergrond staat "ben je een communist? organiseer je!". Rechts zie je Karl Marx naar je wijzen.

Abonnement

Wil je ons steunen? Neem dan een abonnement!
Klik hier voor meer info.

Reclame voor nummer 32 van Revolutie, het blad van de Revolutionaire Communisten.. Rechts zie je het blad, met op de voorkant de naam 'Revolutie' boven, daaronder dan Lenin's citaat 'zonder revolutionaire theorie geen revolutionaire beweging' en daar weer onder een grote afbeelding van mensen die demonstreren tegen de AfD in Duitsland en tegen de genocide in Gaza. Boven die afbeelding staat in zwart: wil je de wereld veranderen?. Onder de afbeelding staat in rood: Sluit je aan bij de communisten!. Links staan enkele artikeltitels als highlights van het blad, Redactioneel: geen geld voor imperialistische bewapening!, Hoe kunnen we de Palestijnse strijd steunen?, De vroege jaren van de CPH, Boerenopstand in Europa: een bittere oogst voor de heersende klasse, en Mythen van het communisme: communisme kan nooit werken omdat mensen lui zijn

Doneer aan Revolutie

Nieuwsbrief

Schrijf je in!
Gebruiksvoorwaarden