international marxist tendency nederland

Sinds enkele jaren organiseert FNV weer een landelijke viering van de Dag van de Arbeid op 1 mei. In Nederland is dit geen nationale feestdag, in andere Europese landen wel. De Dag van de Arbeid is een belangrijke traditie binnen de arbeidersbeweging, die ontstond uit de strijd voor een achturige werkdag. Vonk steunt de centrale viering van deze dag, en was ook dit jaar aanwezig.

Hoewel 1 mei is uitgegroeid tot een belangrijke dag van internationale solidariteit van de arbeidersklasse, heeft FNV ervoor gekozen om het om te dopen tot "Dag van de Echte banen", met de focus op de strijd tegen de flexibilisering van arbeid in Nederland. Het evenement, georganiseerd in Amsterdam, begon met een mars vanaf de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein naar het Museumplein. Hier deden volgens FNV ca. 5000 (kader)leden aan mee. Een aantal leden van Vonk liep ook mee in de mars. Na aankomst op het Museumplein werden op het podium de successen van de vakbond gevierd, afgewisseld met muziek van live bands.

De gehele dag was er een infomarkt met kraampjes en tenten op het Museumplein, waar met name de verschillende sectoren van FNV aanwezig waren. Ook Vonk had een kraam op de infomarkt. Met brochures, boeken en bladen hebben we het marxisme en thema's als internationale solidariteit onder de aandacht gebracht bij activisten, kaders van de vakbond en andere geïnteresseerden. Daarnaast hebben we aandacht gevraagd voor de op gruwelijke wijze vermoorde Pakistaanse student Mashal Khan. Ondanks het matige weer was het een geslaagde dag. Het overgrote deel van het meegebrachte materiaal hebben we kunnen verspreiden, en de belangstelling was groot.

Onze kraam op de 1 meiviering 2017
Onze kraam op de 1 meiviering

 

Meer foto's zijn te vinden op onze Facebook-pagina.

 

Buitenland

Ook in andere landen deden secties van de International Marxist Tendency (waar Vonk toe behoort) mee aan de verschillende 1 meievenementen. Door de wereldwijde opleving van de klassenstrijd zien we een groeiende interesse in marxistische ideeën. Op de website van de IMT vind je de verslagen en foto's van de 1 mei-interventies over de hele wereld.

Venezuela is een bijzondere vermelding waard. De internationale pers schetst een vertekend beeld van de situatie in het land. Een beeld van een autoritair regime dat zonder steun van de bevolking de vreedzaam protesterende oppositie hard onderdrukt. De gebeurtenissen op 1 mei laten echter een heel andere kant van het verhaal zien, waar in de media nauwelijks aandacht voor is geweest. In de hoofdstad Caracas gingen enkele honderdduizenden de straat op om op te komen voor arbeidersrechten en de Bolivariaanse revolutie. Het uitgebreide verslag van onze kameraad Jorge Martin is ook te lezen op de website van de IMT.

Deel dit artikel
FaceBook  Twitter