international marxist tendency nederland

Een terugblik op 2017 en het vooruitzicht op een strijdbaar 2018!

Het jaar 2017 was een bewogen jaar. Het begon met de inhuldiging van Donald Trump als president van de VS. Dit heeft de politieke radicalisatie in de VS verder versterkt. Massabetogingen van jongeren in steden over het hele land waren het gevolg.

Het Midden-Oosten had ook weer een turbulent jaar, met de militaire nederlaag van ISIS, het Koerdische referendum dat gesaboteerd werd, de coup binnen de koninklijke familie van Saudi-Arabië en de spanningen na afloop van Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.

Belangrijke bewegingen hebben er plaatsgevonden in Catalonië, waar de strijd om het recht op zelfbeschikking tot een crisis heeft geleid van het Spaanse regime. Het jaar 2017 eindigde met een zich ontluikende revolutionaire crisis in Honduras, die het gevolg was van frauduleuze verkiezingen, en massabetogingen tegen de pensioenplannen van de Argentijnse president Macri.

Belangrijke verkiezingen hebben er plaatsgevonden in Europa. In Groot-Brittannië wist de Labour Party onder leiding van Jeremy Corbyn aan te tonen dat zij een serieuze uitdager is voor de Conservatieven, wat aantoont dat de mythe van de 'onverkiesbare Corbyn' een stuk leugenachtige propaganda was van de rechtervleugel van Labour.

In Frankrijk won Macron de presidentsverkiezingen. In tegenstelling tot wat de heersende klasse denkt, is hij in het geheel niet populair en zal hij de arbeidersbeweging tegen zich krijgen wanneer hij zijn contrahervormingen wil doorvoeren.  In Duitsland heeft Merkel met verminderde populariteit de verkiezingen gewonnen, maar heeft zij moeite om een nieuwe regering te vormen. Ook in Duitsland is er polarisering op komst, met groeiende steun in West-Duitsland voor Die Linke en voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis een uiterst-rechtse partij in de Bondsdag. De opkomst van de AfD heeft weer veel jongeren doen radicaliseren naar links.

In Nederland hadden we de parlementsverkiezingen waar het buitenland grote belangstelling voor had. De PVV is niet de grootste geworden, maar net als in Frankrijk is het gevolg niet dat er grote stabiliteit en groei voor 'het midden' is. Het nieuwe kabinet VVD-CDA-D66-ChristenUnie heeft juist chauvinistische retoriek van de PVV overgenomen en wil flink bezuinigen op voorzieningen voor vluchtelingen. De PVV is minder populair geworden, maar er is wel een opkomst van Thierry Baudets Forum voor Democratie, die volop aandacht krijgt van de burgerlijke media om haar reactionaire ideeën te ventileren.

De reformistisch-linkse partijen in het parlement, de PvdA voorop, zijn samen nog nooit zo klein geweest. De vakbondsbureaucratie is door de situatie gedwongen om nu te gaan mobiliseren tegen het nieuwe kabinet, dat uitblinkt in het geven van cadeaus aan de miljonairs en de multinationals maar tegelijk wel de btw wil verhogen en op de armste lagen van de arbeidersklasse bezuinigt. Zij kan een groot voorbeeld nemen aan de stakende basisschoolleraren, die op consistente wijze gestreden hebben (en hier mee doorgaan) voor hogere lonen en een lagere werkdruk.

2017 was ook het herdenkingsjaar van 100 jaar Oktoberrevolutie. Vriend en vijand is het eens dat deze gebeurtenis de wereldgeschiedenis veranderd heeft. Om deze redenen organiseerde onze internationale organisatie, de IMT, wereldwijd scholingen over deze grote gebeurtenis. In Utrecht organiseerde Vonk een dagschool hierover.

Voor een strijdbaar 2018!

 Het jaar 2018 begint op zichzelf al niet rustig, maar werd ingeluid door massabetogingen in Iran tegen corruptie en prijsstijgingen. Deze protesten zijn zelfs groter en meer wijdverbreid dan die in 2009. Dit luidt een nieuwe fase van crisis in voor het Iraanse regime.

In Nederland begint het jaar met een staking van Deliveroo-bezorgers, tactisch gezien op 1 januari, de dag dat er een hoge vraag is naar etensbezorgingen. De stakers, georganiseerd in de Riders Union, willen een einde aan de valse zzp-constructies en willen in dienst genomen worden.

Op 4 januari staakt het streekvervoer in een groot deel van Nederland, als protest tegen de verhoogde werkdruk. Tevens beraden de werknemers van Tata Steel zich deze maand op stakingsacties, als protest tegen de fusie met ThyssenKrupp, waarbij baanverlies dreigt.

2018 kan het jaar zijn waarin de Nederlandse arbeidersbeweging uit haar dal komt. De vakbonden worden door het kabinet gedwongen om te mobiliseren tegen het rechtse beleid. Tevens is er veel druk om met looneisen van 3,5% en hoger te beginnen met een inhaalslag, nadat de crisis de reële lonen flink onder druk gezet heeft.

Het jaar 2018 is ook een herdenkingsjaar. Het is 50 jaar na Mei 1968, de revolutionaire situatie in Frankrijk die grote effecten had op de rest van Europa. Daarnaast is het 100 jaar na de revolutionaire gebeurtenissen van november 1918 plaatsvonden. De Duitse Revolutie maakte een einde aan de Eerste Wereldoorlog. In Nederland vond er als gevolg in november ook een Rode Week plaats.

De International Marxist Tendency zal op wereldschaal in 2018 actief zijn met het verder uitbouwen van een marxistische stroming binnen de arbeidersbeweging. Marxistische analyses blijven nodig, om het verleden te analyseren en het heden te begrijpen.

Heb je interesse in onze ideeën en organisatie? Help mee in het opbouwen van een revolutionair alternatief en sluit je aan!

Deel dit artikel
FaceBook  Twitter