international marxist tendency nederland

Agenda

Donderdag 14 juni 2018, 19:30 - 22:00
Amsterdam: Stress & schulden, kapitalisme en hoger onderwijs
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De druk op studenten en universiteitspersoneel is aan het stijgen. Ongeveer 60% van de Nederlandse studenten ervaart toegenomen druk, terwijl een kwart van hen burn-out-verschijnselen heeft. Sinds de afschaffing van de basisbeurs en de invoering van het leenstelsel in 2015, zijn de studieschulden aan het toenemen en de verwachting is dat deze dit jaar tenminste gemiddeld €21.000 zijn.
Universitair docenten (in het bijzonder in de geesteswetenschappen) staan onder extreme druk wegens bezuinigingen, wat betekent dat de onderwijskwaliteit omlaag gaat. PhD-studenten en wetenschappers staan onder toenemende druk om te publiceren of anders kopje onder te gaan, wat leidt tot een overproductie aan gepubliceerde papers.
Hier zien we duidelijk een crisis in het hoger onderwijs. Dit wordt ook erkend door studenten en docenten, wat heeft geleid tot de March for Education op 8 juni. Wat zijn de oorzaken van deze crisis? Welke rol speelt het kapitalistische economische systeem hierin? Hoe kunnen de studenten- en arbeidersbewegingen deze crisis oplossen? Discussieer mee met de International Marxist Tendency over de crisis in het hoger onderwijs en de oplossingen hiervoor!

Locatie: UvA Roeterseiland B/C/D Gebouw, kamer CK.02 (in de kelder). Nieuwe Achtergracht 166, Amsterdam