international marxist tendency nederland

Squid Game is het nieuwste Zuid-Koreaanse fenomeen wat op briljante wijze de genadeloze realiteit van het kapitalisme blootlegt: extreme concurrentie. Terwijl de serie wereldwijd bovenaan de Netflix-hitlijsten staat, zijn Koreaanse arbeiders overgegaan tot een massale staking.

created by the poor, stolen by the rich

In korte tijd zagen we de opkomst van de European Super League, een nieuw voetbaltoernooi van de grootste clubs in Europa. Na enkele dagen van protest is dit plan weer in elkaar gestort. Wat zit hierachter?

sebald rutgers

Wat weet jij over het spraakmakende leven van het echtpaar Sebald en Bartha Rutgers? Hans Olink schreef het boek Sebald Rutgers' reis naar de revolutie. Lees hier de recensie van onze Belgische kameraad Paulette Vermeersch.

Sorry We Missed You is de nieuwste film van de linkse Britse regisseur Ken Loach. Zoals zijn andere films, gaat deze de sociale kritiek niet uit de weg en laat ze de werkende klasse zien op realistische wijze: als gewone mensen die een dagelijkse strijd voeren om rond te komen en hun leven te leiden, met alle problemen die zij daarbij tegenkomen.

Trotsky, een recente Netflix-serie geproduceerd door de Russische staatstelevisie, toont een schandalige verdraaiing van het leven van Trotski en de Oktoberrevolutie.

De Royal Academy te Londen viert de 100e verjaardag van de Russische Revolutie met een indrukwekkende overzichtstentoonstelling van de Russische kunst van 1917 tot 1932. De Russische samenleving daverde op haar grondvesten: het oude werd vernietigd, het nieuwe geboren. Kunstenaars stelden zich de vraag welke vorm “de kunst van het volk” moest aannemen. Van de innovatieve composities van Kandinsky over de dynamische abstracties van Malevich tot de aangrijpende films van Eisenstein: het is er allemaal te bewonderen.

Tot en met 8 mei is in Den Bosch in het Noordbrabants Museum de tentoonstelling 'Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie' te zien, waar de grote werken van de schilder tijdelijk 'thuis' te bewonderen zijn. We publiceren hier een artikel van Paulette Vermeersch van Vonk België over Jheronimus Bosch.