Stop het leenstelsel! Voor kosteloos onderwijs!

Vandaag was er in Den Haag een demonstratie van scholieren en studenten tegen de afschaffing van de basisbeurs en de invoering van het leenstelsel. Vonk was er ook bij. Lees hier ons pamflet dat we verspreidden.

Tegen de commercialisering van het onderwijs

 

Het leenstelsel is een ordinaire bezuiniging, waarbij studenten via toegenomen schulden mogen opdraaien voor een crisis die zij niet veroorzaakt hebben. Vooral kinderen uit armere gezinnen zullen hier de dupe van zijn. Daarnaast is het een middel om het onderwijs verder aan de belangen van de grote bedrijven te onderwerpen, door te zorgen dat studenten enkel ‘winstgevende’ studies kiezen.

 

De mobilisatie van studenten is dan ook van groot belang. Het zou nog beter geweest zijn als er algemene vergaderingen geweest zouden zijn op universiteiten en scholen, om zo nog meer studenten bij het verzet te betrekken, en hen daarnaast ook mee te laten beslissen over de koers van de beweging. Daarnaast kan de beweging versterkt worden door aansluiting te zoeken met de vakbeweging. Zij heeft immers ook economische machtsmiddelen voor in de strijd tegen het beleid van kabinet-Rutte II.

 

Vonk is tegen het leenstelsel en strijdt voor kosteloos onderwijs voor iedereen, van de peuterspeelzaal t/m de universiteit. We zien echter tegelijk in dat dit niet mogelijk is, zonder het kapitalistische systeem in de prullenbak te gooien. Sinds het kapitalisme in crisis is, zijn opeens het hoger onderwijs, de zorg en de sociale zekerheid allemaal ‘te duur’ geworden, terwijl we als samenleving meer produceren dan ooit. De heerschappij van de markt is dan ook de kern van het probleem. Daarom strijden wij voor een socialistische samenleving, waar niet de grote bedrijven, maar de samenleving democratisch beslist over de economie en onze toekomst. Wanneer we de grote banken en multinationale bedrijven in de handen van de gemeenschap brengen, wordt het mogelijk om te plannen ten behoeve van de noden van de bevolking, in plaats van de winsten van een kleine minderheid.

 

Ben je het hiermee eens en wil je de wereld veranderen? Sluit je dan aan bij Vonk, de Nederlandse groep van de International Marxist Tendency (IMT). Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor meer info, zie  www.marxisten.nl en www.marxist.com