international marxist tendency nederland

Onlangs verscheen eindelijk, na een nog altijd niet opgehelderde vertraging, het rapport van de commissie die eind vorig jaar werd ingesteld om onderzoek te doen naar de relatie tussen de SP en haar jongerenorganisatie ROOD. Lees hier onze analyse en reactie erop.

Dit perspectievendocument werd goedgekeurd door het 2021 congres van Revolutie. Het document heeft als doel de economische, sociale en politieke trends in Nederland op hoofdlijnen te bepalen, en om perspectieven voor de klassenstrijd voor de komende tijd te ontwikkelen.

rutte & kaag

De verkiezingen van 17 maart zijn met grote voorsprong gewonnen door Mark Rutte’s VVD, die nu samen met D66 de formatie gaat starten van een kabinet-Rutte IV. De grote nederlaag voor de ‘linkse’ partijen toont aan dat er grote nood is aan een klassenalternatief voor Rutte.

Op 17 maart vinden de eerste landelijke verkiezingen plaats sinds het begin van de coronacrisis. Lees hier onze verklaring en stemadvies.

Van 4 februari t/m 9 maart vinden de FNV-verkiezingen plaats. Via internet kunnen alle FNV-leden hun stem uitbrengen op kandidaten voor het voorzitterschap (t/m 9 maart) en het ledenparlement (t/m 16 februari). Lees hier ons stemadvies.

We hebben de afgelopen dagen in verschillende Nederlandse plaatsen rellen tegen de lockdown en avondklok gezien. Het ging er hard aan toe. De burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, zei op vrij dramatische wijze dat "we zo op weg zijn naar een burgeroorlog." Van links tot rechts horen we morele afkeuring van dit 'crimineel gedrag'. Hoe moeten we dit analyseren?

rutte biedt excuses aan

Het derde kabinet-Rutte heeft besloten om gezamenlijk af te treden, als symbolische schuldbekentenis voor de toeslagenaffaire. Nu is er strijd nodig om een einde te maken aan het systeem dat dit alles mogelijk heeft gemaakt.

niek stam

Afgelopen vrijdag ging een meerderheid van het FNV-ledenparlement akkoord met de uitsluiting van Niek Stam van de voorzittersverkiezingen. De FNV-leden kunnen nu niet op hem stemmen. Dit is een schandelijke aanval op de vakbondsdemocratie.

Thierry Baudet won gisteren via een online-referendum met 76% van de stemmen het voorzitterschap van het Forum voor Democratie. Hiermee consolideert hij zijn machtsbasis, in oppositie tegen het oude partijbestuur. Het is het nieuwste hoofdstuk in de aanhoudende crisis binnen de partij, die in 2019 nog een grote overwinning boekte bij de Provinciale Statenverkiezingen.