international marxist tendency nederland

Op woensdag 4 november om 3 uur ’s nachts verscheen de Ethiopische premier Abiy Ahmed op staatstelevisie om een zes maanden lange noodtoestand in de noordelijke Tigray-regio uit te roepen. Volgens Abiy hadden de regionale veiligheidstroepen in Tigray 'verraad' gepleegd door federale militaire bases in de regionale hoofdsteden Mek’ele en Dansha aan te vallen. Tijdens deze aanvallen is een ongespecificeerd aantal soldaten verwond en gedood. Deze aankondiging zette een reeks gebeurtenissen in gang die uiteindelijk zou kunnen leiden tot het uiteenvallen van Ethiopië, met verstrekkende gevolgen voor de Hoorn van Afrika.

De coronaviruspandemie betekent een keerpunt in de geschiedenis. De wereldeconomie krijgt de ene slag na de andere. De gezondheidszorg in de ontwikkelde kapitalistische landen is totaal overweldigd als gevolg van decennia van aanvallen op de levensstandaard. Het inefficiënte en afschuwelijke karakter van het kapitalisme komt hier in het Westen tot uiting, waar mensen tot voor kort op zijn minst een redelijk bestaan ​​kenden. Maar in Afrika, Azië en Latijns-Amerika zullen de gevolgen van een volledige uitbraak catastrofaal zijn.

Het aantal slachtoffers van de Rapid Support Forces (RSF)-militie in Soedan, nadat die vorige week de protesten neersloeg, heeft 113 bereikt. Als de mensen aan de top die tot deze slachting opdracht gaven echter dachten dat dit de opstand van het Soedanese volk zou stoppen, hebben ze duidelijk een verkeerde inschatting gemaakt.

Het regime slaat hard in op de opstandige Rif. De Marokkaanse lente bloeit opnieuw op. Afgelopen vrijdag, 26 mei, werden de gelovigen in de moskeeën van Al Hoceima verrast en kwaad gemaakt toen zij de preken van de religieuze leiders hoorden.

Nelson MandelaNelson Mandela is niet meer. Om ongeveer 20:50 op donderdag 5 december, overleed Nelson Rohishlahla Mandela vreedzaam na een langdurige ziekte. Het nieuws werd door president Jacob Zuma aan een wereldwijd publiek aangekondigd. Hij was 95 jaar oud geworden.

Het kabinet heeft duidelijk gemaakt dat  Nederland gaat bijdragen aan MINUSMA, de VN-missie in Mali.  In totaal worden er 380 personen ingezet, waaronder 90 special forces, en zal Nederland 4 Apache gevechtshelikopters in Mali inzetten, tenminste tot en met het jaar 2015. Maar komt deze inzet wel voort uit ‘het bevorderen van internationale veiligheid en stabiliteit’ en ‘solidariteit met de Malinese burgerbevolking’, zoals het kabinet claimt?