international marxist tendency nederland

macron

Zondag vond de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk plaats, die werd gewonnen door Macron. Lees hier een analyse van marxist.com die wij hebben vertaald.

oekraïne invasie

De volgende korte, in het Nederlands vertaalde stellingen werden opgesteld door aanhangers van de IMT in Oekraïne. Ze gaan in op de oorsprong van de aanhoudende oorlog en het reactionaire effect dat deze op het land heeft gehad. Voor een internationalistische oplossing van de oorlog in Oekraïne, en van alle oorlogen! Voor socialistische revolutie! Lees hier de oorspronkelijke verklaring.

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne is een nieuwe fase ingegaan, toen Rusland in de nacht van 23 op 24 februari Oekraïne militair binnenviel. Dit volgde op de erkenning van de Volksrepubliek Donetsk (DNR) en Volksrepubliek Loehansk (LNR) als onafhankelijke staten, drie dagen eerder. Lees hier onze verklaring.

biden-poetin

Lees hier onze verklaring over het conflict tussen Rusland-Oekraïne en de politieke reactie van de Nederlandse regering.

jan blommaert

Op 7 januari overleed Jan Blommaert, een Belgische hoogleraar superdiversiteit aan de Tilburg University en een levenslange strijder voor een betere wereld. In dit eerbetoon gaat zijn voormalig student en collega-onderzoeker Jenny-Louise van der Aa in op zijn werk en strijd. 

protest in polen

Op 22 oktober verklaarde het Grondwettelijk Hof in Polen dat iedere vorm van abortus illegaal is, zelfs in het geval van vreselijke ziektes en ernstige afwijkingen. Dit is een gruwelijke aanval op Poolse vrouwen en de arbeidersklasse als geheel. Gelukkig werd deze aanval gevolgd door enorme mobilisaties tegen deze wet.

Moria, het reusachtige vluchtelingenkamp op Lesbos dat veelvuldig is beschreven als een “hel”, is vorige week in vlammen opgegaan. Het kamp, dat oorspronkelijk bedoeld was voor 3.000 mensen, maar in werkelijkheid vele duizenden meer bevatte, was een onmiskenbaar product van de misdadige Europese migratiepolitiek.

Dit artikel van 14 augustus beschrijft de complexe en tegenstrijdige situatie in Wit-Rusland. Inmiddels heeft de stakingsbeweging zich verder uitgebreid en gaan de protesten tegen Loekasjenko onverminderd door.

Dit artikel werd geschreven voordat de COVID-19-pandemie resulteerde in lockdowns over de hele wereld, inclusief in Denemarken. De punten die het maakt over de overname van de klimaatbeweging door de krachten van de gevestigde orde blijven echter onveranderd en bevatten belangrijke nuchtere lessen voor klimaatactivisten wereldwijd, ook in Nederland.