Studenten hebben het zwaar te verduren. Velen van hen zitten diep in de (studie)schulden en het kabinet komt niet met een eerlijke compensatie. Het is tijd om de strijd naar een hoger niveau te brengen.
Studenten hebben het zwaar te verduren. Velen van hen zitten diep in de (studie)schulden en het kabinet komt niet met een eerlijke compensatie. Het is tijd om de strijd naar een hoger niveau te brengen.
Afgelopen vrijdag 28 september werd de 'WOinActie landelijke actieweek' afgesloten, na verschillende acties van studenten en docenten in universiteiten over het hele land. Er werden debatten gevoerd en openluchtcolleges gegeven op de meeste universiteiten, maar in Utrecht, Nijmegen en Amsterdam vonden er ook protestacties plaats tegen de bezuinigingen, hoge druk op studenten en docenten, en voor meer democratische inspraak.
Aan het einde van het studiejaar was er een kleine heropleving van de studentenstrijd, voornamelijk in Amsterdam, tegen verdere bezuinigingen en vermarkting van het universitair onderwijs. Hoe moeten we deze strijd in het nieuwe jaar voortzetten?
Ons pamflet over de oplaaiende studentenstrijd in Nederland.
Vrijdag 13 februari bezetten studenten van de Universiteit van Amsterdam het universiteitsgebouw Bungehuis, om aandacht te vragen voor de negatieve effecten van de commercialisering van de UvA, met het manifest De Nieuwe Universiteit. Dit was geen actie van een klein groepje radicale studenten, maar een actie die breed gesteund wordt door studenten en universiteitspersoneel.
De crisis van het kapitalisme heeft de commercialisering van het hoger onderwijs doen versnellen. Dit doet zich voornamelijk voor op twee manieren: hogere kosten voor de studenten en een bezuiniging op de ‘onrendabele’ faculteiten. Beide zorgen voor een toenemende onderwerping van het hoger onderwijs aan de behoeften van de ‘markteconomie’. We publiceren dit artikel uit Vonk 8 dat geschreven was op 16 januari, maar vanwege de bezetting van het Bungehuis in Amsterdam nu zeer actueel is.
Vandaag was er in Den Haag een demonstratie van scholieren en studenten tegen de afschaffing van de basisbeurs en de invoering van het leenstelsel. Vonk was er ook bij. Lees hier ons pamflet dat we verspreidden.
Ondanks enkele kleine strijdbare protesten in verschillende steden, is er nog geen grote landelijke demonstratie geweest tegen de invoering van het zogenaamde ‘sociaal leenstelsel’, wat door studentenactivisten zeer terecht het schuldenstelsel genoemd wordt. De leiding van de Landelijke Studentenvakbond lijkt geen leidende positie te willen nemen. Wat is de weg vooruit?