Studenten hebben het zwaar te verduren. Velen van hen zitten diep in de (studie)schulden en het kabinet komt niet met een eerlijke compensatie. Het is tijd om de strijd naar een hoger niveau te brengen.
Studenten hebben het zwaar te verduren. Velen van hen zitten diep in de (studie)schulden en het kabinet komt niet met een eerlijke compensatie. Het kabinet beloofde 1 miljard euro uit te trekken, wat zou neerkomen op ongeveer 1.400 euro per student. Dit is vanzelfsprekend lang niet genoeg als je bedenkt dat veel studenten een studieschuld van 30.000 euro of meer hebben opgebouwd. Dit zijn schulden die studenten jarenlang met zich mee moeten dragen. Daarom zijn er in het afgelopen jaar een aantal acties georganiseerd om een degelijke compensatie te eisen, zoals de demonstraties van 5 februari en 10 juni dit jaar. Er moet echter veel meer komen dan alleen een eerlijke compensatie.
De jongeren uit de ‘pechgeneratie‘ zijn degenen die getroffen zijn door het in 2015 ingevoerde leenstelstel en die niet onder de basisbeurs zullen vallen wanneer die in het collegejaar van 2023/2024 weer wordt ingevoerd. Dankzij de invoering van het leenstelsel heeft het overgrote deel van deze generatie diepe schulden opgebouwd. Ze zijn ook slachtoffer van de huizencrisis, wat zorgt voor een kamertekort en torenhoge huurprijzen. Studenten zijn om deze reden vaak genoodzaakt bij hun ouders te blijven wonen. De hoge studiekosten blijven ook elk jaar stijgen. Daarnaast worden studenten ook getroffen door de inflatie, wat het steeds moeilijker maakt om rond te komen. Afgelopen mei werd er ook nog eens aangekondigd dat studentenleningen vanaf aankomend academisch jaar niet meer rentevrij zijn, de zoveelste klap die studenten mogen opvangen. De ‘pechgeneratie’ wordt nu meer dan ooit tevoren van alle kanten aangevallen door het kapitalisme en zijn vertegenwoordigers.
De afschaffing van de basisbeurs en de invoering van het leenstelsel in 2015 werden voorgesteld als een hervorming, omdat dit tot meer kwaliteitsinvesteringen zou leiden. In de afgelopen zeven jaar is er echter alleen maar bezuinigd op het hoger onderwijs. Dit toont aan wat we al wisten: dat de invoering van het leenstelsel in 2015 een simpele bezuiniging was.
Het is dan ook duidelijk dat we het kabinet, met nota bene dezelfde premier die het leenstelsel invoerde, niet kunnen vertrouwen. Het bedrag dat het kabinet voorstelt is niet eens een compensatie te noemen, gezien de nijpende situatie waar studenten zich in bevinden. Daarnaast is de basisbeurs voor studenten vanaf 2023 zelfs lager dan die in 2015! Dit is onacceptabel gezien de inflatie, de stijgende huurprijzen en het stijgende collegegeld. Het Nederlands kapitalisme heeft studenten niets meer dan schulden en onzekerheid te bieden.
Reformistische oppositiepartijen hebben niet veel anders te bieden. GroenLinks kwam met de vorige verkiezingen met het plan om eenmalig 10.000 euro startkapitaal te bieden aan alle Nederlandse jongeren. Dit klinkt misschien als veel in een keer, maar dit is echter helemaal geen verbetering. Veel studenten zouden in totaal namelijk alsnog minder krijgen dan in het oude stelsel van voor 2015.
De SP stelt voor om het volledige bedrag wat studenten van de pechgeneratie aan basisbeurs zouden krijgen, terug te betalen. Dit is natuurlijk beter dan wat het kabinet voorstelt. Er moet echter veel meer gebeuren.
Het kapitalisme is een doodlopende weg. Voor een structurele oplossing en een werkelijke compensatie zijn socialistische maatregelen nodig. Wij eisen:
- Een volledige kwijtschelding van alle studieschulden, ook die van oud-studenten.
- Directe afschaffing van het leenstelsel en invoering van gratis onderwijs
- De invoering van een studieloon en volledig betaalde stages
- Een ruime investering in het hoger onderwijs voor kwaliteitsverbetering
- Democratische controle over de universiteiten en hogescholen door studenten en medewerkers
We moeten ons niet laten vertellen dat hier geen geld voor zou zijn. Er bestaan zeeën van geld! Het probleem is alleen dat dit geld is geconcentreerd in de handen van de kapitalisten. De studentenbeweging moet zich met de arbeidersbeweging verenigen om samen te strijden tegen de oorzaak van het probleem: het kapitalisme.
Veel studenten worden tenslotte uiteindelijk arbeiders en nemen hun diepe schulden mee. Hypotheekaanvragen zullen worden bemoeilijkt door grote studieschulden en betaalbare huurwoningen zijn schaars. De kinderen uit de werkende klasse hebben ook nood aan toegankelijk onderwijs. De kwestie van studieschuld en toegankelijk onderwijs is dan ook zowel in het belang van studenten als de werkende klasse, en maakt een verenigde strijd noodzakelijk.
Door middel van een strijdbaar programma en een verenigde strijd moeten we voor de enige oplossing van de nijpende situatie van studenten strijden: een einde aan het kapitalisme en een socialistisch alternatief! Laat de kapitalisten betalen! Sluit je aan en strijd mee voor een socialistische revolutie om meer dan alleen een compensatie te strijden!