Historische overwinning van links in Griekenland

Lees hier de eerste beoordeling van onze zustergroep, de Communistische Tendens van SYRIZA, over de uitkomst van de verkiezingsstrijd van vandaag en deze historische overwinning van links.

Historische overwinning van Links in Griekenland - voor de eerste keer in de geschiedenis is er een partij met wortels in de Griekse communistische beweging aan de macht gekomen!

Een overeenkomst tussen SYRIZA en KKE [de Communistische Partij van Griekenland – red.] is de enige manier om een stabiele, op zichzelf staande Linkse regering te vormen die in staat is om een radicaal, socialistisch programma uit te voeren. Deze historische kans moet niet onbenut gelaten worden! 25 januari 2015 is een historische dag gebleken, niet alleen voor het Griekse volk, maar ook voor de Europese en internationale arbeidersklasse. Voor de eerste keer in een land in de ontwikkelde Westerse kapitalistische wereld, is het mogelijk om een meerderheidsregering te vormen met haar wortels in de Linkse en communistische beweging, ondanks en tegen de aanhoudende en constante pogingen in van het binnenlands en buitenlands kapitaal, om dit vooruitzicht te dwarsbomen.

De historische overwinning van SYRIZA van vandaag, betekent een dramatische verandering in de correlatie van krachten tussen de werkende klasse en het kapitaal in Griekenland, waarvan we op redelijke wijze kunnen verwachten dat deze zich in heel Europa zal uitdrukken, gegeven de globale crisis van het kapitalisme. Het cumulatieve aandeel in de stemming van partijen met hun wortels in de communistische beweging (SYRIZA en KKE), met als beslissende hoofdrolspeler SYRIZA, in een tijd dat de electorale invloed van de traditionele burgerlijke partij, Nieuwe Democratie, aan het afkalven is – weerspiegelt het klassenbewustzijn van de overgrote meerderheid van de werkende bevolking, en het verlaten van de burgerlijke partijen door een verrassend groot deel van de kleinburgerij, welke na de pijnlijke ervaringen van de crisis en de soberheid van de Memoranda, niet langer geregeerd wordt door haar diepgewortelde illusies over de verdiensten van het kapitalisme.

De stemming in de historische verkiezingscampagne van vandaag was duidelijk gebaseerd op klasse. Het beduidende electorale verschil tussen SYRIZA en Nieuwe Democratie ontstond er in grote stedelijke centra, waar arbeiders, werklozen, mensen met een klein pensioen en die lagen van de kleinburgerij die door de crisis verpletterd zijn, gestemd hebben op basis van de afstraffing van hen die zij nu zien als de vertegenwoordiging van hun klassenvijand: de burgerlijke partijen, die met hun politiek enkel meer armoede en werkloosheid gebracht hebben.

Maar los van deze historische overwinning, vertegenwoordigt de huidige verkiezingsuitslag bovenal een unieke historische kans voor Links. Zou de formatie van een op zichzelf staande Linkse regering mogelijk zijn, dan zou deze in staat zijn om een einde te maken aan de gevolgen van de soberheid en deze terug te draaien, om de publieke schuld te verwerpen die als een juk op de Griekse samenleving drukt, en om het strategische doel te realiseren van de communistische beweging: het omverwerpen van het kapitalistische systeem en het bereiken van de socialistische omvorming van Griekenland en Europa..

De werkende massa’s hebben reeds diepe maatschappelijke verandering geëist met hun spectaculaire verschuiving richting SYRIZA. Deze is bliksemsnel gestegen van een partij die 4% van de stemmen bij elkaar sprokkelde, naar de eerste politieke macht in het land.

SYRIZA’s grote aandeel in de stemming en de noemenswaardige trend van groei van de invloed van de KKE, in het bijzonder in de grote stedelijke centra, geven aan dat de socialistische ideeën en beginselen van Links niet alleen geen ‘taboe’ meer zijn voor de meerderheid van de samenleving, maar dat zij deze ideeën in werkelijkheid benadert met een behoorlijke sympathie.

Deze dag staat toe, of eist zelfs, dat de duizenden Linkse activisten overal in het land feestvieren. Na decennia van vervolgingen en politieke marginalisatie van de communistische beweging, is de vorming van een op zichzelf staande Linkse regering nu mogelijk. Maar morgen moeten voor alle bewuste Linkse kaders, de vieringen plaatsmaken voor de georganiseerde politieke strijd. De ‘Communistische Tendens van SYRIZA’ roept op tot uitvoering van deze strijd op basis van de volgende politieke slogans en eisen:

Een op zichzelf staande Linkse regering! Geen samenwerking met ANEL (Onafhankelijke Grieken) of andere burgerlijke partijen; de KKE is de enige natuurlijke bondgenoot van SYRIZA op het moment! De historische kans voor Links moet men niet laten liggen! Er moet een SYRIZA-KKE overeenkomst zijn op basis van een radicaal, socialistisch programma!

Geen terugtrekking van de radicale toezeggingen uit het ‘Thessaloniki-programma’ – Onmiddellijke uitvoering en voltooiing van antikapitalistische, socialistische maatregelen!

De Griekse heersende klasse moet volledig ontwapend worden voordat zij de oorlog begint tegen een Linkse regering: dit vereist de socialisering van het bankwezen en de belangrijkste ‘hefbomen’ van de economie – de mobilisatie van de arbeiders om iedere poging te verpletteren van de kant de kapitalisten en hun trouwe dienaren in de staat om de implementatie van een Links programma te voorkomen.

Om de ‘Troika’ te ontwapenen: om de bevolking te bevrijden van het juk van een roofzuchtige schuld door unilaterale actie – Roep de Europese arbeiders op tot actieve solidariteit met een Griekse Linkse regering, en roep tot hen op dat zij strijden voor de directe verkiezing van linkse, socialistische regeringen in heel Europa, met als doel de instelling van een Europa-brede Federatie van Socialistische Staten!

 


Zoek op deze site

Abonnement

Neem een abonnement op Revolutie! Klik hier voor meer info.

Doneer aan Revolutie

Sluit je aan

Nieuwsbrief

Schrijf je in!
Gebruiksvoorwaarden