Communistische Tendens van SYRIZA: houd stand, geen concessies aan de Trojka!

Verklaring van onze zusterorganisatie, de Communistische Tendens van SYRIZA, over de confrontatie tussen de Griekse regering en de Trojka.

 

De aankondiging van het regeringsprogramma door de premier afgelopen zondag, bevatte niets van het soort terugtrekkingen dat de heersende klasse en de Trojka verlangen. De regering en SYRIZA zouden waardig en stevig stand moeten houden. Een confrontatie met de Trojka en het kapitaal is onvermijdelijk, gegeven dat zij geen verlangen hebben om met de regering te onderhandelen. Liever kiezen zij ervoor om deze te vernederen, hebben zij geen scrupules over het ondermijnen van haar toezeggingen aan het Griekse volk en zelfs over het uit de euro zetten van Griekenland. Daarom kunnen de belangrijke maatregelen uit het regeringsprogramma niet uitgevoerd worden, behalve wanneer deze ondersteund worden door een socialistisch programma.

[Geschreven door de Commnistische Tendens van SYRIZA op 8 februari 2015]

De aankondiging van het regeringsprogramma leidde tot een gevoel van opluchting en voldoening bij de arbeiders en armere delen van de samenleving, omdat het niet de terugtrekkingen bevatte die de Griekse heersende klasse en de Trojka's bezuinigingspolitiek eisen.

Natuurlijk verwelkomen SYRIZA's Communisten de intenties van de regering om niet te zwichten voor de provocatieve ultimatums van Duitsland en de poging van de ECB om het Griekse banksysteem te doen verstikken. We verwelkomen de belofte van de premier met het oog op de bijeenkomst van de Eurogroep deze woensdag (11/2) dat "de regering niet de eer en waardigheid van het Griekse volk zal verraden."

We roepen de premier en onze andere kameraden in de partijleiding echter wel op om geen illusies te hebben over het vooruitzicht van een overeenkomst met de schuldeisers die in het voordeel is van de Griekse bevolking, aangezien de acties van deze schuldeisers overduidelijk hebben getoond dat iedere navolgende overeenkomst gebaseerd zal zijn op de vernedering van de Griekse bevolking.

Een uiteindelijke confrontatie met de Trojka is onvermijdelijk als de regering haar koers wil blijven varen. Vrezende dat de verkiezingsoverwinning van linkse partijen zich over Europa zal verspreiden, heeft de Trojka geen intentie om deze woensdag op de bijeenkomst van de Eurogroep over te gaan tot betekenisvolle onderhandelingen. Ze zal eisen dat de Griekse regering haar verklaarde programma verwerpt en zich opnieuw onderwerpt aan en schikt naar het bezuinigingsbeleid dat in de Memoranda-overeenkomsten met de Trojka is uitgelijnd. De Trojka zal haar druk op de Griekse regering opvoeren door niet te twijfelen om het voorbeeld te volgen dat zij gesteld had met Cyprus in maart 2013, en is zelfs bereid om Griekenland uit de Eurozone te zetten.

Wat ook onvermijdelijk is, zou de regering haar koers blijven varen, is de confrontatie met het kapitaal dat het economisch leven van het land dicteert. Na de aankondiging van het regeringsprogramma afgelopen zondag, welke effectief de Griekse en buitenlandse kapitalisten van de voordelen zou ontdoen welke zij de afgelopen jaren onder de Memoranda hebben verkregen, kan men verwachten dat zij een reeks vijandige praktijken tegen de regering gaan toepassen, inclusief kapitaalvlucht en desinvesteringen.

Op die manier is, binnen de onvermijdelijke context van een dreigende botsing met de Trojka en het kapitaal, de enige manier om de beloften van het regeringsprogramma te financieren en na te komen: de annulering van de schuld, de nationalisering van het bankensysteem en de uitvoering van een programma van nationalisering van de belangrijkste hefbomen van de economie onder democratische planning en werknemerscontrole, in het belang van de samenleving als geheel. De aanname en onmiddellijke uitvoering van een socialistisch programma is onontbeerlijk als we een vastberaden en waardige houding tegenover de Trojka willen behouden, en we vast willen blijven houden aan het programma waarop de partij werd verkozen.


Zoek op deze site

Agenda

Geen evenementen

Abonnement

Neem een abonnement op Revolutie! Klik hier voor meer info.

Doneer aan Revolutie

Sluit je aan

Nieuwsbrief

Schrijf je in!
Gebruiksvoorwaarden