Terroristische aanslagen in Parijs - hoe moet de arbeidersbeweging reageren?

Terroristische aanslagen in Parijs - hoe moet de arbeidersbeweging reageren?

Verklaring van onze internationale organisatie, de International Marxist Tendency (IMT), over de aanslagen in Parijs.

 

De nacht van 13 op 14 november sloeg het reactionaire islamitisch-fundamentalistische terrorisme weer toe. In een gecoördineerde aanval op verschillende plaatsen in Parijs lieten meer dan 128 mensen het leven en werden er meer dan 100 zwaar gewond. Dit is een reactionaire aanval tegen gewone werkende mensen, waaronder veel jongeren, die genoten van een avondje uit in een restaurant, een concertzaal en een voetbalstadion. Wij veroordelen de moordzuchtige bende die deze aanslagen uitvoerde en we betuigen onze solidariteit met het volk van Parijs.

Extreemrechts en reactionairen in Frankrijk en elders proberen uit de aanslagen al politiek voordeel te halen door de vluchtelingen te beschuldigen die onlangs in Europa aankwamen. We kunnen meer van dit verwachten, niet alleen van extreemrechts, maar ook van de meer "mainstream" rechtse politici. Zij zullen deze aanvallen ook gebruiken om de moslimgemeenschappen te beschuldigen.

Bovendien zal de heersende klasse, zoals eerder al gebeurde, deze brutale aanval gebruiken om de democratische vrijheden te beknotten, om bevoegdheden van de veiligheidstroepen te verhogen, om verder doorgedreven bewaking te legaliseren, enz. Soortgelijke maatregelen, die genomen werden na de Charlie Hebdo aanslagen in januari, konden de aanslag van gisteren niet voorkomen.

De arbeidersbeweging moet zich verzetten tegen elke poging om vluchtelingen, migranten en islamitische gemeenschappen te beschuldigen. Ze mag niet in de valkuil van “nationale eenheid" trappen. Arbeiders en jongeren in Frankrijk en elders zullen zonder twijfel getroffen worden door een gevoel van afschuw, walging en verdriet. Gisteren toonde het Parijse volk al solidariteit door onderdak te geven aan de mensen die de aanslagen ontvluchtten en die gestrand waren door het wegvallen van het openbaar vervoer.

De heersende klasse zal proberen deze emoties te gebruiken om de hele bevolking achter zich te krijgen. Maar vrijheid, broederschap en gelijkheid betekenen niet hetzelfde voor de Air France-arbeider die net ontslagen werd als voor de Air France-baas die duizenden van hen ontsloeg. Er kan geen nationale eenheid bestaan tussen deze twee.

We moeten ook de hypocrisie van de leidende klasse en haar vertegenwoordigers verwerpen, in Frankrijk en elders. Zij zijn geen onschuldige slachtoffers van deze aanslagen. Deze terroristische aanslagen staan niet los van de recente opkomst van reactionair islamitisch fundamentalisme in landen als Syrië, Irak, Libië, enz. Dit extremisme is het directe en indirecte gevolg van imperialistische interventies in deze landen. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en ook het Franse imperialisme, samen met hun bondgenoten Turkije, Qatar, Saoedi-Arabië, hebben IS, Al Nusra, taliban en andere gelijkaardige jihadi groepen gesteund, getraind en bewapend, met als doel hun eigen belangen in de regio te verdedigen en hun tegenstanders te ondermijnen.

Wij moeten elke poging voorkomen die als doel heeft de aanslagen in het kader van een "botsing der beschavingen" of "Islam versus Europese waarden" te plaatsen om nationale eenheid tegen de “gemeenschappelijke vijand” te rechtvaardigen. Dit is niet juist. De werkende mensen en de armen in Libanon, Syrië, Jemen, Afghanistan, Pakistan, Turkije, Nigeria en andere landen in het Midden-Oosten en daarbuiten zijn ook regelmatig slachtoffers van hetzelfde reactionaire terrorisme. Afgelopen donderdag voerde IS een zelfmoordaanslag in Beiroet uit waarbij tientallen doden vielen. Deze week kwamen honderdduizenden mensen op straat in Afghanistan tegen de wreedheden van de taliban. In Afghanistan was het natuurlijk de VS die eerst de reactionaire groepen financierde en steunde in hun strijd tegen het PDPA-regime en tegen de Sovjet-Unie in de jaren 1980.

Daarom kan de strijd tegen het terrorisme niet worden gescheiden van de strijd tegen imperialistische interventie en oorlog, en de strijd tegen het systeem dat de condities voor religieus extremisme creëert.

 


Zoek op deze site

Sluit je aan!

Klik hier voor meer informatie

Op een rode achtergrond staat "ben je een communist? organiseer je!". Rechts zie je Karl Marx naar je wijzen.

Abonnement

Wil je ons steunen? Neem dan een abonnement!
Klik hier voor meer info.

Reclame voor nummer 32 van Revolutie, het blad van de Revolutionaire Communisten.. Rechts zie je het blad, met op de voorkant de naam 'Revolutie' boven, daaronder dan Lenin's citaat 'zonder revolutionaire theorie geen revolutionaire beweging' en daar weer onder een grote afbeelding van mensen die demonstreren tegen de AfD in Duitsland en tegen de genocide in Gaza. Boven die afbeelding staat in zwart: wil je de wereld veranderen?. Onder de afbeelding staat in rood: Sluit je aan bij de communisten!. Links staan enkele artikeltitels als highlights van het blad, Redactioneel: geen geld voor imperialistische bewapening!, Hoe kunnen we de Palestijnse strijd steunen?, De vroege jaren van de CPH, Boerenopstand in Europa: een bittere oogst voor de heersende klasse, en Mythen van het communisme: communisme kan nooit werken omdat mensen lui zijn

Doneer aan Revolutie

Nieuwsbrief

Schrijf je in!
Gebruiksvoorwaarden