Kindermoord Rusland symptoom van ernstige problematiek

Eerder deze maand werd Moskou opgeschrikt door een luguber voorval. Een verwarde vrouw werd gearresteerd toen ze al schreeuwend bij de ingang van een metro station rondliep met een afgehakt kinderhoofdje. De vrouw in kwestie was gekleed in traditionele islamitische kledij en riep onder andere de kreet "Allah-uh Akbar" en "Ik ben een terrorist." Zij was afkomstig uit de voormalige Sovjetstaat Oezbekistan en was in de Russische hoofdstad aan het werk als kinderoppas.

 

Eerder deze maand werd Moskou opgeschrikt door een luguber voorval. Een verwarde vrouw werd gearresteerd toen ze al schreeuwend bij de ingang van een metro station rondliep met een afgehakt kinderhoofdje. De vrouw in kwestie was gekleed in traditionele islamitische kledij en riep onder andere de kreet "Allah-uh Akbar" en "Ik ben een terrorist." Zij was afkomstig uit de voormalige Sovjetstaat Oezbekistan en was in de Russische hoofdstad aan het werk als kinderoppas.

Het gruwelijke incident was koren op de molen voor de rechtse pers in Rusland om de afkomst en de status als illegale arbeider van de dader te belichten. Hiermee speelt het reactionaire establishment in op populistische sentimenten onder de bevolking die veelal een negatief beeld heeft van immigranten uit zuidelijke ex-Sovjetstaten. Wat hierbij volledig wordt weggelaten is de adequate geestelijke zorg waar de betreffende vrouw nooit toegang toe heeft gehad. Een resultaat van een falende maatschappij, basisbehoeften waar geen geld voor is en een stigmatiserend klimaat waar de zwakkeren alleen maar dieper in de problemen worden geholpen.

Landen als Oezbekistan, Tadzjikistan en Georgië hebben sinds het uiteenvallen van de USSR te maken met schrijnende economische problemen. Gevolg hiervan is dat veel inwoners hun heil zoeken in Rusland. Veelal komen ze terecht in het illegale circuit, slecht betaalde banen en erbarmelijke woonomstandigheden. Daarnaast krijgen ze te maken met haat en vooroordelen van de autochtone Russen. Vergelijkbaar met de negatieve houding die er in Nederland heerst rondom ‘economische migranten’. Men beschuldigt hen van het profiteren van sociale voorzieningen, het inpikken van banen en kleine criminaliteit zoals straatroof.

De neoliberale koers van de regering Poetin, onder druk van machtige oligarchen, heeft de deelrepublieken van de voormalige Sovjet-Unie aan hun lot overgelaten. Hun economie is ingestort en de leefomstandigheden zijn gereduceerd tot ver beneden het niveau van de Westerse wereld. De bevolking die naar de grote steden van de Russische Federatie trekt, komt bedrogen uit in een land waar nauwelijks werkgelegenheid is. Veel van hen vallen ten prooi aan de georganiseerde misdaad of werken illegaal als schoonmaker, kinderoppas of andere slecht betaalde baantjes.

De regering is er alles aan gelegen de eigen economische malaise toe te schrijven aan een gemakkelijke zondebok. Dit werkt de ridicule en agressie tegen deze bevolkingsgroep in de hand. Vrijwel al het extreemrechtse geweld in Rusland is gericht tegen immigranten uit Oezbekistan, Georgië en omringende landen. De rechtse pers springt er tevens op in door de schuld te leggen bij de radicale islam. Hiermee wordt tevens ingespeeld op traditionele verschillen tussen het het Orthodoxe geloof in Rusland en de veelal Islamitische bevolking in de zuidelijke republieken. Ook dit speelt Poetin en de zijnen weer in de kaart; die geen kans onbenut laten om een wit voetje te halen bij het leiderschap van de Orthodoxe kerk.    

De gruwelijke kindermoord in Moskou van afgelopen week is niet de oorzaak maar een symptoom van een maatschappij in verval. Criminaliteit, verslaving, geestesziekten en religieus extremisme gedijen in erbarmelijke omstandigheden. Alleen het socialisme kan zorgen voor een maatschappij waarin er werk en welvaart is voor iedereen en gedegen gezondheidszorg en leefomstandigheden. In een democratisch socialistische maatschappij hoeft niemand huis en haard te verlaten uit wanhoop om werk te vinden en hoeft de regering geen bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten om de aandacht af te leiden van haar eigen wanbeleid.

De vijandigheid jegens immigranten hoeft niet te bestaan; zowel het Christendom als de Islam hebben een rijke traditie in Rusland en hebben elkaars cultuur wederzijds veel bijgebracht. In de vroege Sovjet-Unie werd er actief gewerkt aan het overstijgen van de verschillen tussen de nationaliteiten. In een voortvarende, sociale maatschappij is er ruimte en vertrouwen om dit tot wasdom te laten komen. Op basis van het kapitalisme is dit niet mogelijk. Het enige wat Rusland kan helpen is een nieuwe socialistische revolutie die de Federatie en de voormalige landen van de Sovjet-Unie uit het slop zal trekken.

 

 

 

 

 

 


Zoek op deze site

Abonnement

Neem een abonnement op Revolutie! Klik hier voor meer info.

Doneer aan Revolutie

Sluit je aan

Nieuwsbrief

Schrijf je in!
Gebruiksvoorwaarden