Venezuela: gemeenteraadsverkiezingen en de economische oorlog

handsoffvenezuelaWe publiceren hier een verklaring van de campagne Handen af van Venezuela, over de gemeenteraadsverkiezingen van 8 december en de economische oorlog.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 8 december is de campagne van speculatie, achterhouden van goederen, woekerhandel, prijsverhogingen en sabotage van de economie sterk toegenomen. De Venezolaanse regering van president Maduro heeft aangekondigd dat er een “vertraagde staatsgreep” in gang gezet werd. De inflatie op jaarbasis bedraagt 74% en de schaarsheidsindex staat op een recordcijfer van 22%.

In de afgelopen dagen heeft de Bolivariaanse regering een reeks maatregelen genomen om de prijzen van een breed scala van producten te controleren en aan te passen. In vele gevallen vonden regeringsinspecteurs goederen waarvan de prijs duizend procent of meer te hoog was. Bedrijven importeren goederen met goedkope dollars die ze van de regering ontvangen aan de officiële koers. Deze producten worden dan later verkocht tegen de veel duurdere wisselkoers van de zwarte markt. De regering noemde dit diefstal tegen de consument.

De regering nam ook maatregelen om het achterhouden van producten te bestrijden en ze ontdekte opnieuw opslagplaatsen volgestouwd met goederen (van voedingsmiddelen tot elektronische apparaten) die schaars zijn in de winkels. Na de inbeslagname werden deze tegen de normale prijzen verkocht in de winkels.

Ten gevolge van deze acties werden tientallen ondernemers opgepakt. Ze wachten nu op hun proces.

Deze maatregelen werden met enthousiasme onthaald door het Venezolaanse volk omdat hierdoor de producten nu beschikbaar zijn aan normale prijzen.

habilitantePresident Maduro vroeg een machtigingswet die hem toelaat een reeks maatregelen te treffen om, zoals hij het zelf beschreef: “de economische oorlog van de parasitaire bourgeoisie tegen de werkende bevolking” te kunnen bestrijden. Deze machtigingswet is nu in het parlement goedgekeurd. Maduro zei dat hij er gebruik van zal maken om een “nieuwe economische orde in de overgang naar het socialisme” te creëren.

Deze campagne van economische sabotage en ontregeling begon meer dan een jaar geleden, toen president Chávez opnieuw ziek werd en ze werd versterkt na de dood van Hugo Chávez en in de campagne voor de presidentsverkiezing van 14 april 2013.

Zoals bekend lanceerde de oppositie onmiddellijk na haar verlies bij de presidentsverkiezingen een gewelddadige campagne waarbij Bolivariaanse activisten vanuit voorbijrijdende auto’s neergeschoten werden, klinieken in brand gestoken werden, enz. Ze weigerde de resultaten van de verkiezing te erkennen, en probeerde nog maar eens de Bolivariaanse regering met geweld te verwijderen.

Zopas nog ontving president Maduro publieke bedreigingen van oppositiekandidaat Henrique Capriles die zei: “Na 8 december zullen we jacht maken op u en uw regering”.

De lange arm van Washington is nooit ver weg wanneer het over aanvallen tegen de Bolivariaanse revolutie gaat. Recent door Snowden gelekte en in de New York Times gepubliceerde documenten onthullen dat Venezuela en de impact van de Bolivariaanse revolutie in Latijns-Amerika in de top zes staan van “meest gevolgde doelwitten” van spionage door de Verenigde Staten. Onderzoeksjournaliste Eva Golinger onthulde ook een document met details over pogingen tot destabilisatie van Venezuela door in de VS en Colombia gevestigde organisaties in samenwerking met de Venezolaanse oppositie.

De internationale campagne Handen Af van Venezuela wil de arbeiders- en studentenbewegingen, de solidariteitsactivisten en de progressieve publieke opinie in het algemeen waarschuwen en op de hoogte brengen van deze feiten. Ze zijn een nieuwe dreiging tegen de democratische wil van het Venezolaanse volk vanwege de oligarchie, gesteund door de imperialisten.

Het Venezolaanse volk staat weer voor een cruciale veldslag. De gemeenteraadsverkiezingen van 8 december zullen geen normale electorale wedstrijd zijn, maar een grote confrontatie tussen de revolutie (die de democratische steun heeft van de meerderheid van de bevolking) en de contrarevolutie.

We staan volledig achter het Venezolaanse volk en achter de regering van Maduro, tegen de parasitaire oligarchie, en we ondersteunen alle maatregelen die nodig zijn om de economische oorlog te bestrijden. We zijn waakzaam en zullen mobiliseren tegen elke poging tot staatsgreep vanwege de oligarchie.

Handen af van Venezuela! Geen economische oorlog!

Respecteer de democratische wil van het volk! Lang leve de Venezolaanse revolutie!


Handen af van Venezuela, 23 november 2013

Vertaling: Patrick Hens

 

 


Zoek op deze site

Agenda

Geen evenementen

Manifest van de RCI

Op een rode achtergrond staat "ben je een communist? organiseer je!". Rechts zie je Karl Marx naar je wijzen.

Sluit je aan!

Klik hier voor meer informatie

Op een rode achtergrond staat "ben je een communist? organiseer je!". Rechts zie je Karl Marx naar je wijzen.

Abonnement

Wil je ons steunen? Neem dan een abonnement!
Klik hier voor meer info.

Reclame voor nummer 33 van Revolutie, het blad van de Revolutionaire Communisten.. Rechts zie je het blad, met op de voorkant de naam 'Revolutie' boven, daaronder dan Lenin's citaat 'zonder revolutionaire theorie geen revolutionaire beweging' en daar weer onder een grote afbeelding van iemand die een bord vasthoudt met "Weg met de PVV." Daarnaast staat in grote letters, ''kapitalisme is een doodlopende weg", daaronder staat dan weer "sluit je aan bij de communisten!" genocide in Gaza. Boven die afbeelding staat in zwart: wil je de wereld veranderen?. Onder de afbeelding staat in rood: Sluit je aan bij de communisten!. Links staan enkele artikeltitels als highlights van het blad,redactioneel: de clowns nemen het circus over, de revolutionaire communistische internationale is gearriveerd,  Kenia: de revolutie van de jeugd doet het land op zijn grondvesten schudden en mythen van het communisme: lenin was een dictator

Doneer aan Revolutie

Nieuwsbrief

Schrijf je in!
Gebruiksvoorwaarden