Stop de bezuinigingen! Breek met het kapitalisme!

Met de aankondiging van koning Willem-Alexander dat de verzorgingsstaat ten einde is, wordt het duidelijk dat de alles wegbezuinigd zal worden om de macht van het kapitaal stand te houden. Tijd dus voor een breuk met het kapitalisme.
Dit is de tekst van het pamflet dat door Vonk werd uitgedeeld op de demonstratie tegen de bezuinigingen van kabinet-Rutte II, 21 september in Amsterdam.

Stop de bezuinigingen! Breek met het kapitalisme!

Vandaag is de Dag van de Ommezwaai. Deze ommezwaai is zeker nodig, nu koning Willem-Alexander tijdens Prinsjesdag de centrale boodschap van kabinet-Rutte II verwoord heeft: de tijd van de verzorgingsstaat is over. In plaats daarvan leven we nu in het tijdperk van de ‘participatiesamenleving’. Verre van een modern soort samenleving, betekent dit in feite het een terugkeer naar 19e-eeuwse toestanden, waar de zwakkeren enkel aan zichzelf en familie werden overgelaten. Sprak men er ten tijde van Balkenende nog over dat de verzorgingsstaat afgeslankt moest worden om deze in de toekomst te kunnen behouden, nu wordt er openlijk over gesproken dat deze ten einde is.

Rutte en Samsom voeren de ene na de andere bezuiniging, contrahervorming en lastenverzwaring door. Ondanks al hun pogingen om de begroting op orde te brengen, is deze in 2014 nog steeds boven de Europese norm van 3%. Door al deze maatregelen wordt er flink in de vraag gesneden en wordt de crisis verergerd.

Er is inderdaad een nieuw tijdperk aangebroken. De huidige crisis is geen tijdelijke crisis. Het is een organische crisis van het kapitalistische systeem. Ondanks alle ellende die ermee gepaard ging, bracht het kapitalisme landen als Nederland in het verleden nog ontwikkeling en mogelijkheden tot hervormingen zoals de verzorgingsstaat, welke door jarenlange strijd van de arbeidersbeweging is opgebouwd. Nu is het kapitalisme in een fase van neergang terechtgekomen. Niet enkel in Nederland, maar over de hele wereld worden de verworvenheden uit het verleden afgebroken.

Dit is geen onvermijdelijk proces. Het is een bewuste keuze van hen die het huidige systeem in stand willen houden, de kapitalisten en hun vertegenwoordigers in de regeringen en parlementen. In plaats van dat de rijkste 1% de kosten van de crisis betaalt, zijn het de arbeiders, de middenklasse, de studenten, de werklozen, de ouderen, de zieken en de armen die moeten inleveren. De armoede neemt toe, bestedingen nemen af, de werkloosheid gaat richting de 9% en studenten komen massaal in de schulden, terwijl de grootste Europese bedrijven recordwinsten behalen en 2 biljoen euro aan cash opgepot hebben en ongebruikt laten.

Alle reden dus om in verzet te komen. Deze Dag van de Ommezwaai is het begin. Het besluit van de SP om deze actie te steunen is een stap vooruit en heeft deze actie vergroot. Ondanks de positieve aanwezigheid van de Amsterdamse afdelingen van verschillende bonden, missen we de steun van de vakbondsfederaties. De top houdt vast aan het Sociaal Akkoord, dat langzaam uitgehold zal worden door de regering. Met de actieve steun van de vakbondsfederaties kunnen we veel grotere vervolgacties tot stand brengen.

Op kapitalistische basis is er echter geen uitweg uit de crisis. De SP bepleit een programma van nuttige publieke investeringen. Dit steunen we volledig, maar tegelijkertijd weten wij ook dat het geld daarvoor ergens vandaan gehaald moet worden. De kapitalisten mogen gerust veel meer belastingen betalen. Zij gaan die echter wel op allerlei manieren proberen te ontwijken. Indien nodig sluizen ze hun geld weg naar (andere) belastingparadijzen en verminderen ze hun investeringen.

 

Daarom is het nodig om te strijden voor een socialistisch alternatief voor het kapitalisme in crisis. Niet de verzorgingsstaat, maar het kapitalisme heeft zijn beste tijd gehad. Met de nationalisering van de grootste banken en multinationals onder democratische controle en zelfbestuur van de werknemers, kunnen we een einde maken aan de bezuinigingen en de afbraak van de verzorgingsstaat. De miljarden opgepotte euro’s kunnen gebruikt worden om te investeren in de samenleving, zodat we eindelijk een einde kunnen maken aan de armoede en de werkloosheid.

 

Wil je meestrijden voor een andere maatschappij  en meer weten over Vonk, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Surf naar onze websites: www.marxisten.nl of www.marxist.com

 


Zoek op deze site

Sluit je aan!

Klik hier voor meer informatie

Op een rode achtergrond staat "ben je een communist? organiseer je!". Rechts zie je Karl Marx naar je wijzen.

Abonnement

Wil je ons steunen? Neem dan een abonnement!
Klik hier voor meer info.

Reclame voor nummer 32 van Revolutie, het blad van de Revolutionaire Communisten.. Rechts zie je het blad, met op de voorkant de naam 'Revolutie' boven, daaronder dan Lenin's citaat 'zonder revolutionaire theorie geen revolutionaire beweging' en daar weer onder een grote afbeelding van mensen die demonstreren tegen de AfD in Duitsland en tegen de genocide in Gaza. Boven die afbeelding staat in zwart: wil je de wereld veranderen?. Onder de afbeelding staat in rood: Sluit je aan bij de communisten!. Links staan enkele artikeltitels als highlights van het blad, Redactioneel: geen geld voor imperialistische bewapening!, Hoe kunnen we de Palestijnse strijd steunen?, De vroege jaren van de CPH, Boerenopstand in Europa: een bittere oogst voor de heersende klasse, en Mythen van het communisme: communisme kan nooit werken omdat mensen lui zijn

Doneer aan Revolutie

Nieuwsbrief

Schrijf je in!
Gebruiksvoorwaarden