Stop dwangarbeid en verdringing!

Als gevolg van de bezuinigingen op de Bijstand, worden bijstandsgerechtigden nu soms verplicht om een 'tegenprestatie' te leveren. Dat is niets minder dan werken onder het minimumloon. Zie hier de tekst van een pamflet dat werd uitgedeeld op de Mars tegen Dwangarbeid, 10 september in Amsterdam.

Stop dwangarbeid en verdringing!

Als het kapitalisme ons geen echte banen brengt, moeten we het kapitalisme dumpen!

 

Een groeiend aantal mensen raakt hun baan kwijt, als gevolg van de aanhoudende crisis van het kapitalisme. Velen belanden nu vanuit de WW in de Bijstand. In plaats van te zorgen voor volwaardige banen voor bijstandsgerechtigden, wordt er nu op hen bezuinigd. Ook wordt hun wijsgemaakt dat de situatie geheel hun eigen schuld zou zijn, terwijl de werkloosheid meer dan 8% is en investeringen 20% lager zijn dan in 2008. De gedwongen ‘tegenprestaties’ van bijstandsgerechtigden zijn niets anders dan een moderne vorm van slavernij, een bron van goedkope arbeid voor de werkgevers.   Echte banen worden hiermee verdrongen.

In plaats van moderne slavernij, is er een programma nodig van nuttige publieke werken, met goede arbeidsvoorwaarden en betaalde omscholingen. Er is immers genoeg behoefte aan personeel op plekken waar nu echter geen banen zijn.

Vonk strijdt voor een programma van publieke werken om de werkloosheid te bestrijden, maar we zien tegelijk in dat de grote bedrijven en hun vertegenwoordigers dat ‘te duur’ vinden, omdat het niet winstgevend is. Daarom strijden wij voor een socialistische samenleving, waar niet de grote bedrijven, maar de samenleving democratisch beslist over de economie en onze toekomst. Wanneer we de grote banken en multinationale bedrijven in de handen van de gemeenschap brengen, wordt het mogelijk om te plannen ten behoeve van de noden van de bevolking, in plaats van de winsten van een kleine minderheid.

Ben je het hiermee eens en wil je de wereld veranderen? Sluit je dan aan bij Vonk, de Nederlandse groep van de International Marxist Tendency (IMT). Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


Zoek op deze site

Agenda

Geen evenementen

Abonnement

Neem een abonnement op Revolutie! Klik hier voor meer info.

Doneer aan Revolutie

Sluit je aan

Nieuwsbrief

Schrijf je in!
Gebruiksvoorwaarden