Weg met Pegida! Samen tegen racisme, seksisme en kapitalisme!

De volgende tekst deelden we uit op een pamflet op de demonstratie 'Vluchtelingen welkom, racisme niet'. Deze demonstratie op 6 februari in Amsterdam was een tegendemonstratie tegen de ultrarechtse groep Pegida, die op dezelfde dag demonstreerde.

Pegida houdt weer eens een demonstratie om hun haat tegen immigranten en moslims in het bijzonder te uiten. Deze van oorsprong uit Dresden afkomstige organisatie bestaat zogenaamd uit ‘bezorgde burgers’ die zich tegen ‘islamisering van het Westen’ keren, maar bestaat in de praktijk voor een groot deel uit neonazi’s en andere rechtsextremisten.

Islamitisch fundamentalisme is niet uit de lucht komen vallen, maar heeft decennialang een materiële basis kunnen verkrijgen door steun van het Westerse imperialisme. Fundamentalisten in het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Indonesië werden decennialang gesteund om revolutionaire regeringen te dwarsbomen. Recentelijk zijn er nog door het Westen fundamentalisten in Libië en Syrië gesteund om te vechten tegen de regimes van Gaddafi en Assad. Ze zijn als het monster van Frankenstein dat zich tegen zijn meester gekeerd heeft. Hier zwijgt Pegida allemaal over, net zoals dat Pegida zwijgt over de Europese wapenexport naar het Midden-Oosten. In plaats daarvan praten ze enkel over ‘botsing van culturen en beschavingen’ om de schuld bij de gewone moslim te leggen.

Een symptoom van crisis

Hoewel islamitisch fundamentalisme al sinds het einde van de Koude Oorlog wordt gebruikt als boeman voor het inperken van democratische rechten, voor het opvoeren van repressieve en discriminerende maatregelen, heeft de crisis van het kapitalisme in 2008 de situatie flink verergerd. De werkloosheid, toegenomen armoede en ongelijkheid hebben de bodem vruchtbaar gemaakt voor de opkomst van de PVV en soortgelijke partijen in andere Europese landen. Tegelijk zien we ‘mainstream’ politici die hun geluiden kopiëren. Terwijl zij al jarenlang de verzorgingsstaat en zorg afbreken, krijgen asielzoekers nu de schuld hiervoor. Hetzelfde met de woningmarkt. Sociale huurwoningen worden verkocht om de huizenzeepbel opnieuw op te blazen. Nu krijgen asielzoekers de schuld van de woningnood. Het punt is dat het kapitalistische systeem in een chronische crisis zit waardoor alle verworvenheden uit het verleden nu ‘te duur’ zijn voor de heersende klasse. Door een hetze tegen asielzoekers te voeren, wordt de aandacht van de werkelijke daders afgeleid.

Socialisme is de enige oplossing

De opleving van zowel islamitisch fundamentalisme als van rechts-populisme en rechtsextremisme zijn symptomen van het verval van het kapitalistische systeem. In plaats van ons tegen elkaar uit te laten spelen door deze krachten, is het belangrijk dat we ons verenigen in de strijd tegen racisme en seksisme, maar ook tegen het socio-economische systeem dat aan grondslag hiervan ligt, het kapitalisme.

De echte strijd is er niet een tussen culturen, maar tussen klassen. Degenen die ons willen verdelen, zoals Pegida en de PVV, maar ook mainstream politici, proberen de woede in de verkeerde richting te kanaliseren. Het is de taak van de vakbonden, de SP en dergelijke om de onderliggende woede in de samenleving te kanaliseren in de richting van de ware boosdoeners, de heersende klasse.

Wanneer we de macht van de 1% rijkste families breken die de productiemiddelen in handen hebben, door deze onder democratische controle van de werkende bevolking in Nederland, Europa en de wereld te brengen, kunnen we beginnen de huidige maatschappelijke problemen op te lossen. Via een democratisch plan is het mogelijk om iedereen te betrekken en een einde te maken aan werkloosheid, armoede, ongelijkheid, uitsluiting en discriminatie.

Ben je het hiermee eens? Verzet je tegen Pegida en sluit je aan bij Vonk, de Nederlandse sectie van de International Marxist Tendency!


Zoek op deze site

Dagschool van 25 mei

Kom naar de dagschool van 25 mei! Klik hieronder voor meer informatie.

Op een rode achtergrond staat "ben je een communist? organiseer je!". Rechts zie je Karl Marx naar je wijzen.

Sluit je aan!

Klik hier voor meer informatie

Op een rode achtergrond staat "ben je een communist? organiseer je!". Rechts zie je Karl Marx naar je wijzen.

Abonnement

Wil je ons steunen? Neem dan een abonnement!
Klik hier voor meer info.

Reclame voor nummer 32 van Revolutie, het blad van de Revolutionaire Communisten.. Rechts zie je het blad, met op de voorkant de naam 'Revolutie' boven, daaronder dan Lenin's citaat 'zonder revolutionaire theorie geen revolutionaire beweging' en daar weer onder een grote afbeelding van mensen die demonstreren tegen de AfD in Duitsland en tegen de genocide in Gaza. Boven die afbeelding staat in zwart: wil je de wereld veranderen?. Onder de afbeelding staat in rood: Sluit je aan bij de communisten!. Links staan enkele artikeltitels als highlights van het blad, Redactioneel: geen geld voor imperialistische bewapening!, Hoe kunnen we de Palestijnse strijd steunen?, De vroege jaren van de CPH, Boerenopstand in Europa: een bittere oogst voor de heersende klasse, en Mythen van het communisme: communisme kan nooit werken omdat mensen lui zijn

Doneer aan Revolutie

Nieuwsbrief

Schrijf je in!
Gebruiksvoorwaarden