Dit besluit heeft alles te maken met de recente aanslagen in Parijs, aldus teamchef Peter van Pelt: “De uitbreiding van het aantal schutters was al gepland. Door de terroristische aanslagen in Frankrijk is de situatie veranderd en wordt hun opleiding versneld.”
Het extra zwaar bewapenen van politieagenten kan momenteel op weinig tegenstand rekenen vanuit de bevolking. Waarom? Een flink deel van de bevolking is bezorgd over een terroristische aanslag op Nederlandse bodem. Dat de dreiging aanwezig is, laten de diverse veiligheidsdeskundigen geen gras over groeien. Regelmatig staan er berichten in de krant over verhoogde beveiligingsniveaus. De waarschuwing dat ‘Parijs’ ook bij ons kan plaatsvinden wordt gemaakt zodra de angstgevoelens bij de bevolking weer wat dalen.
Angst is voor de heersende klasse namelijk een zeer vruchtbare voedingsbodem. Door angst kunnen mensen niet meer rationeel denken en gaan ze eerder akkoord met maatregelen die de persoonlijke vrijheden inperken. Denkt u alleen maar aan de Patriot Act uit 2001, een draconische pakket wetten die de Amerikaanse overheid in staat stelt op ongekende schaal haar eigen volk te bespioneren. Een dergelijke wet kon alleen worden aangenomen door de angst na de aanvallen van 11 september 2001.
In Den Haag gaan er ook steeds meer stemmen op om de bevoegdheden van de AIVD en MIVD verder uit te breiden. Een Nederlandse versie van de Patriot Act is niet ver weg meer. Hoewel er nu nog kritiek wordt geuit op het wetsvoorstel, zal een volgende terroristische aanslag in West-Europa deze kritiek volledig doen verstommen. En dan zal een Nederlandse politiestaat een voldongen feit zijn.
De dreiging van terroristische aanslagen is zeker niet het enige dat de bourgeoisie drijft. De aanhoudende economische crisis, de groeiende inkomensverschillen en de structurele werkloosheid zorgen voor een toenemende onvrede achter de façade van kalmte. Deze krachten kunnen echter niet tot in de eeuwigheid onderdrukt worden. Hier is de heersende klasse zich maar al te goed bewust van. Binnen de beperkingen van het kapitalisme kan er echter geen oplossing worden gevonden. De onvrede kan de regering dus niet wegnemen, maar zij kan deze wel monitoren en waar nodig proberen onschadelijk te maken.
Vandaag zijn jihadisten het voornaamste doelwit, maar zodra de Nederlandse arbeidersklasse de economische malaise niet langer pikt en zich opricht zullen alle veiligheidsmaatregelen moeiteloos worden gericht op deze dreiging. Dit is recentelijk in andere Europese landen gebeurd. Zo werden de anti-terreurmaatregelen in Parijs misbruikt om repressie uit te voeren tegen activisten bij de klimaattop en werd er op soortgelijke wijze in Brussel gezorgd dat een vakbondsdemonstratie niet doorging om 'veiligheidsredenen'.
Daarom moeten wij ons niet laten verblinden door de dreiging van terroristisch geweld en alles slikken als zoete koek wat uit Den Haag komt. Juist nu is het nodig om kritisch te blijven op de militarisering van de samenleving en de inperking van democratische rechten.