Weg met flex, weg met kapitalistische uitbuiting!

Weg met flex, weg met kapitalistische uitbuiting!

Morgen 7 oktober is de Mars voor Zekerheid, georganiseerd door FNV Young&United. De mobilisatie van jonge werknemers tegen flexibele contracten is een belangrijke stap vooruit voor de Nederlandse arbeidersbeweging. Hier onze korte verklaring:

Nederland is 'kampioen flexwerk'. In een van de welvarendste landen ter wereld heeft de helft van de jonge werknemers een 'flexcontract', waardoor zij structureel geen zekerheid krijgen en minder rechten hebben. Jaren van economische crisis werden door de werkgevers en de kabinetten-Rutte gebruikt om loonkosten te drukken en arbeidsvoorwaarden te verslechteren, allemaal in het belang van het grote bedrijfsleven, dat recordwinsten draait. Een lagere officiële werkloosheid verbergt het feit dat vele jongeren geen idee hebben of zij genoeg arbeidsuren kunnen draaien en hun lasten kunnen betalen, of dat zij over 3 maanden nog wel werk hebben. Flexwerkers verdienen 35% minder, hebben 3 keer zoveel kans op werkloosheid en slechts 12% van hen zal doorgroeien naar een vast contract.

De beweging tegen flexcontracten is dan ook een belangrijke stap vooruit in het nieuwe offensief van de arbeidersbeweging. Dit moet gekoppeld worden aan de bredere strijd voor betere arbeidsvoorwaarden, lagere werkdruk, en de gezamenlijke strijd tegen het kabinet-Rutte III.

Het is de taak van de arbeidersbeweging strijden voor de afschaffing van flexcontracten en voor hogere lonen, maar daarbij moet men altijd in het achterhoofd houden dat de werkgevers andere opties hebben. De bazen zullen altijd manieren verzinnen om de arbeidskosten te drukken. De kapitalistische regeringen, zoals die van Rutte, zullen altijd naar het advies van de bazen luisteren om een zo goed mogelijk 'investeringsklimaat' te realiseren, linksom of rechtsom ten koste van de werkende mensen.

Bedrijven kunnen automatiseren en zo banen doen verdwijnen, terwijl de werkdruk op de overgebleven werknemers omhoog gaat. In sommige sectoren kunnen zij banen verplaatsen naar landen waar de lonen lager zijn. De kapitaalbezitters gijzelen zo de rest van de samenleving om slechte arbeidsvoorwaarden te accepteren.

De enige manier om werkelijke controle te krijgen over arbeidsvoorwaarden, is door de macht van de kapitaalbezitters te breken en de kapitalistische uitbuiting te stoppen. Dat kan enkel plaatsvinden door de nationalisering van de grote banken en bedrijven, onder de controle van de werknemers. Op basis van een democratisch plan kunnen we goede arbeidsvoorwaarden realiseren en tegelijk besluiten waarin we de meerwaarde investeren.

Vecht tegen flex! Vecht voor revolutie!

 


Zoek op deze site

Sluit je aan!

Klik hier voor meer informatie

Op een rode achtergrond staat "ben je een communist? organiseer je!". Rechts zie je Karl Marx naar je wijzen.

Abonnement

Wil je ons steunen? Neem dan een abonnement!
Klik hier voor meer info.

Reclame voor nummer 32 van Revolutie, het blad van de Revolutionaire Communisten.. Rechts zie je het blad, met op de voorkant de naam 'Revolutie' boven, daaronder dan Lenin's citaat 'zonder revolutionaire theorie geen revolutionaire beweging' en daar weer onder een grote afbeelding van mensen die demonstreren tegen de AfD in Duitsland en tegen de genocide in Gaza. Boven die afbeelding staat in zwart: wil je de wereld veranderen?. Onder de afbeelding staat in rood: Sluit je aan bij de communisten!. Links staan enkele artikeltitels als highlights van het blad, Redactioneel: geen geld voor imperialistische bewapening!, Hoe kunnen we de Palestijnse strijd steunen?, De vroege jaren van de CPH, Boerenopstand in Europa: een bittere oogst voor de heersende klasse, en Mythen van het communisme: communisme kan nooit werken omdat mensen lui zijn

Doneer aan Revolutie

Nieuwsbrief

Schrijf je in!
Gebruiksvoorwaarden