De stijging van het btw-tarief betekent een verhoging van de prijzen van o.a. voedsel, water, boeken, openbaar vervoer (dat in Nederland al het duurste is in de EU, volgens Eurostat), de kapper, fietsreparaties. De armste Nederlanders zullen relatief het hardste getroffen worden. Dit is een aanval op de arbeidersklasse.
Een andere aangekondigde maatregel is de verhoging van de energiebelasting, welke voortkomt uit het Klimaatakkoord. Dit akkoord houdt grote bedrijven zoals Shell uit de wind. In feite worden deze bedrijven met netto €450 miljoen per jaar gesubsidieerd door arbeiders- en middenklassenhuishoudens en het MKB, om hun energietransitie door te voeren. Huishoudens en MKB betalen netto €1450 miljoen. De arbeidersklasse en middenklasse gaan dit terug zien in een hogere energierekening.
Het waren dit soort maatregelen die eind 2018 tot de strijdbare massabeweging van de Gele Hesjes in Frankrijk leidden. Daar waren het protesten tegen de verhoogde dieselbelasting, die de grootste beweging in Frankrijk in gang zetten sinds Mei 1968. De extreem strijdbare protesten kregen president Macron op zijn knieën, die de verhoging moest terugdraaien. Hoewel het nog moet blijken of de beweging zich doorzet of nu afsterft door gebrek aan leiding, het is duidelijk voor de werkende klasse in heel Europa dat men succesvol kan terugvechten.
Hier in Nederland lijkt alles nog rustig aan het oppervlakte, maar schijn bedriegt. Een aantal jaar geleden was Groot-Brittannië een land waar weinig gebeurde. Nu gaat het van de ene naar de andere politieke crisis. Het traditioneel stabiele Zweden zag de groei van de reactionaire Zweden Democraten bij de laatste verkiezingen. Zelfs in Duitsland, het bastion van stabiliteit in Europa, zien we spanningen binnen de regering en de groei van de uiterst rechtse AfD.
In 2017 en 2018 zagen we een heropleving van de klassenstrijd, met stakingen in allerlei verschillende sectoren. Werkende mensen wilden een deel van de economische groei, na jaren van bezuinigingen. Nu we economische groei hebben, hebben we een regering die cadeaus uitdeelt aan het grote bedrijfsleven, terwijl de werkende klasse nieuwe belastende maatregelen over zich heen krijgt.
In Nederland is er, net als in andere landen, nood aan een marxistische stroming binnen de arbeidersbeweging. Met alleen strijd tegen bezuinigingen en voor loonsverhogingen komen we er niet, hoewel deze strijd uiterst noodzakelijk is. Zolang de grote banken en bedrijven echter in handen zijn van een kleine groep kapitalisten, kunnen zij al onze overwinningen terugdraaien. We hebben daarom nood aan een leiding die niet alleen voor hervormingen vecht, maar voor een andere samenleving. Een samenleving waarin werkende mensen de macht hebben over wat we produceren en waarin we de meerwaarde investeren: een socialistische samenleving.
Sluit je aan en vecht mee!