Tegen extreemrechtse intimidatie, voor het recht op meningsuiting, vergadering en demonstratie!

Tegen extreemrechtse intimidatie, voor het recht op meningsuiting, vergadering en demonstratie!

De aanval op het congres van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op 8 november in Den Haag was geen incident of ruzie. Het was een goed voorbereide aanval om activisten de mond te snoeren. Het was een geval van extreemrechtse intimidatie waar gezamenlijk tegen opgetreden moet worden.

We veroordelen deze actie ten zeerste, welke een gerichte en voorbereide extreemrechtse intimidatie was, uitgevoerd door een mix van fascisten en hooligans. Politici die het 'incident' proberen neer te zetten als een uit de hand gelopen provocatie, of die stellen dat beide partijen even schuldig zijn, zijn goedpraters van extreemrechts.

Dankzij goed deurbeleid kon een klein groepje aanvallers geïdentificeerd en tegengehouden worden. Dit bleek echter een afleidingsmanoeuvre voor een grotere groep van tientallen aanvallers, die met knuppels en vuurwerk het pand wilden bestormen. Gelukkig konden de stewards zich op tijd terugtrekken en de deur barricaderen.

Hoewel de politie kwam opdagen en een handjevol aanvallers wist te arresteren, tweette deze vervolgens wel de geheime locatie van het congres, dat nog aan de gang was! Het is altijd beter om op eigen kracht te vertrouwen, zo blijkt maar weer eens.

Het congres vond plaats op een geheime locatie, maar het adres werd ondermeer gedeeld door 'behangkoning' annex ADO-hooligan John van Zweden, die al langer zat op te ruien tegen de activisten. Hierbij werd hij gesteund door ander reactionair tuig zoals Henk Bres en fascistische groepen als Pegida, Identitair Verzet en Proud Boys.

Dit is niet het enige 'incident'. Bij demonstraties van KOZP vorig jaar werd de groep bekogeld en geïntimideerd door fascisten en voetbalhooligans. Volgend weekend kunnen we hetzelfde verwachten.

Verder hebben we gezien dat een school in Sassenheim bedreigd werd door Identitair Verzet, omdat ze een galerij met tekeningen van leerlingen had, waaronder eentje van een leerling die een duivelse versie van Geert Wilders getekend had. Na dreigementen aan de school (dat ID Verzet bij de poort 'met leerlingen in gesprek zou gaan'), is de tekening weggehaald. De gemeente heeft er geen mening over.

Dit alles laat zien dat het nodig is om in actie te komen. Een aanval op één is een aanval op allen. Wij delen niet het perspectief van sommigen ter linkerzijde, dat Nederland richting fascisme glijdt. Het is echter wel duidelijk dat fascistische groepen meer zelfvertrouwen hebben gekregen. Dat komt door de manier waarop de 'middenpartijen' meegaan met de retoriek van PVV en FvD. Tevens komt het door het chauvinisme binnen de parlementaire linkse partijen. Simpele moralistische uitspraken als 'dit is niet waar Nederland voor staat' zijn hol, historisch onjuist en bieden geen oplossing. Niet een 'nationaal perspectief' maar een klassenperspectief, dat duidelijk maakt wie de vijand is van de overgrote meerderheid van de bevolking, en dat strijd tegen alle vormen van discriminatie, is wat er nodig is om (extreem-)rechts te verslaan.

Vandaag zijn het de KOZP-activisten, morgen zullen het andere activisten of de arbeidersbeweging zijn die worden aangevallen door extreemrechts tuig. We zullen onszelf moeten verdedigen en elkaar daarbij helpen waar mogelijk, welke verschillen we ook onderling mogen hebben. Daarbij moeten we zoveel mogelijk de arbeidersbeweging zien te betrekken. Solidariteit met KOZP. Een aanval op één, is een aanval op allen.


Zoek op deze site

Agenda

Geen evenementen

Abonnement

Neem een abonnement op Revolutie! Klik hier voor meer info.

Doneer aan Revolutie

Sluit je aan

Nieuwsbrief

Schrijf je in!
Gebruiksvoorwaarden