Kameraden van Revolutie waren aanwezig op de solidariteitsdemonstraties met de Amerikaanse opstandige beweging tegen racisme en politiegeweld. Lees hier onze verslagen.
De beweging in de VS heeft wereldwijd invloed op het bewustzijn van de onderdrukten. Wereldwijd hebben we solidariteitsmarsen gezien. Ondanks de coronacrisis zijn deze enorm. Ook in Nederland zien we een golf aan solidariteitsprotesten. Hier wordt er niet enkel solidariteit getoond met de Amerikaanse beweging tegen racisme en politiegeweld, maar laten de deelnemers aan de demo's duidelijk weten dat deze kwesties ook in Nederland spelen.
Kameraden van Revolutie waren erbij in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, om hun solidariteit te tonen met een boodschap van solidariteit, gezamenlijke strijd en de noodzaak om de strijd tegen racisme te koppelen aan de strijd tegen het kapitalistische systeem. Hieronder twee verslagen, uit Amsterdam en uit Utrecht.
Verslag van de demonstratie in Amsterdam
In Amsterdam waren kameraden van Revolutie aanwezig op de grote demonstratie op de Dam, op 1 juni. Dit was de eerste solidariteitsdemo in Nederland, georganiseerd door Kick Out Zwarte Piet en Black Queer Trans Resistance. Noch de organisatoren, noch burgemeester Halsema en de politie hadden meer dan een paar honderd mensen verwacht op een demo die ongeveer 24 uur eerder georganiseerd werd. In plaats daarvan waren er minstens 5.000 mensen aanwezig op de Dam.
Er waren mensen aanwezig van allerlei achtergronden, met veel jongeren. Voor veel zwarte jongeren uit Amsterdam was dit hun eerste demonstratie. Natuurlijk werd het protest georganiseerd als steunbetuiging aan de opstandige beweging in de VS, tegen het racisme en politiegeweld aldaar, maar veel zelfgemaakte borden en toespraken wezen er terecht op dat racisme ook in Nederland een groot probleem is. Politiegeweld is hier natuurlijk minder heftig dan in de VS, maar de Nederlandse politie heeft alsnog een groot racismeprobleem, dat zich uit in etnisch profileren, pesterijen tegen donkere jongeren en soms ook in dodelijk geweld tegen mensen van kleur. Het meest beruchte geval is dat van Mitch Henriquez in 2015, die zo hard met slagen en een nekklem werd toegetakeld, dat hij overleed, wat achteraf tot rellen in Den Haag leidde.
Natuurlijk richtten de media-aandacht en hypocriete burgerlijke politici zich hoofdzakelijk op het feit dat de 1,5 meter afstand niet behouden bleef. We hebben hier al een verklaring over geschreven op de site. We snappen de terechte zorgen van gewone mensen, maar kaarten de hypocrisie aan van de rechterzijde en roepen op tot effectieve maatregelen om demonstraties met meer ruimte mogelijk te maken, iets dat positief bevestigd is door latere demonstraties in andere steden.
Hoeveel men zich ook richt op het criminaliseren van de demonstratie in Amsterdam, het zal niet werken. Samen met de demonstraties in andere Nederlandse steden, waar ook honderden en soms duizenden mensen de straat op gingen, is deze een uiting van een nieuwe golf van radicalisering. Het is duidelijk dat racisme onderdeel van het systeem, de instituties is. Dit systeem moet echter wel benoemd worden, het heet kapitalisme. Met slogans als "Zwarte levens boven winst" en "Malcolm X: You can't have capitalism without racism" waren de marxisten aanwezig op de demonstratie. We hebben vertrouwen in de toekomst, want dit is slechts het begin!
Verslag van de demonstratie in Utrecht
Na solidariteitsdemonstraties met de Black Lives Matter beweging in de Verenigde Staten In Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en andere steden, werd afgelopen vrijdagavond ook een demonstratie in Utrecht op het Jaarbeursplein georganiseerd. Utrecht is een stad van 300.000 mensen. Er wordt af en toe wel geprotesteerd, maar er is zelden meer dan 150 man op de been. Afgelopen vrijdagavond waren er 3.500 mensen die zich tegen systematisch racisme lieten horen; dat is ongeveer één procent van de hele bevolking van de stad!
De demonstratie was vrij goed georganiseerd. Vrijwel iedereen had een masker op, er werden kruizen op de grond met krijt getekend waar de demonstranten moesten staan, veel toezichthouders waren aanwezig die de afstand tussen de demonstranten in de gaten hielden en een punt waar maskers en handschoenen werden uitgedeeld. Daarnaast werd er na ongeveer 20 minuten opgeroepen om niet meer richting de demonstratie te gaan en om de livestream thuis te volgen. Niemand werd ook meer op het Jaarbeursplein toegelaten. Naast de demonstranten waren er ook opvallend veel politieagenten ter been, zowel op de fiets, te paard als te voet.
Utrecht en andere steden hebben laten zien dat demonstreren op een veilige manier wel mogelijk is en we moeten doorgaan met het inzetten van veiligheidsmaatregelen om het zo veilig mogelijk voor de demonstranten te maken. Dit is hoe demonstraties in tijden van corona door kunnen gaan. Op geen enkel moment moeten deze worden gestaakt.
Een programma werd samengesteld met verschillende sprekers die allerlei onderwerpen besproken. Niet alleen politiegeweld tegen zwarte mensen, maar ook systematisch racisme en persoonlijke ervaringen. De demonstranten hadden veel emotie en schreeuwden hard met mee de leuzen ‘Black Lives Matter’ en ‘No Justice No Peace’. Er valt niet aan te twijfelen dat er een grote groep is die bereid is om de zaak te steunen.
Sommige sprekers vonden dat de demonstranten op een bepaalde partij moesten stemmen, en anderen riepen hen op om in hun eigen omgeving het verschil te maken. Dit zijn prima stappen om te ondernemen, maar het is belangrijk om in te zien dat dit geen duurzame oplossing is. Dit is onderdeel van een klassenstrijd waarin solidariteit onder de arbeidsklasse op nummer één staat. Met solidariteit kunnen we racisme bestrijden en kunnen we de strijd tegen discriminatie en politiegeweld succesvol doorvoeren.