Op 23 januari werd Juan Guaidó erkend als president van Venezuela door onder andere de VS, Canada en Brazilië. De roulerend voorzitter van de National Assembly had zichzelf tijdens een manifestatie uitgeroepen tot president. Verschillende EU-landen, waaronder de Spaanse staat en Nederland, hebben Guaidó inmiddels als president erkend.

Donald Trump sluit een militaire interventie niet uit. Op provocatieve wijze liet zijn Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton een notitieblok zien met opschrift "5000 troepen naar Colombia" tijdens een persconferentie. Er zijn nu plannen om 'humanitaire hulp' te brengen vanuit Colombia en Brazilië, maar ook vanuit Curaçao. Ondanks de autonomie die Curaçao op papier heeft, is het duidelijk dat Nederland hier direct bij betrokken is. Vorig jaar kwam Stef Blok nog tussen om een deal te sluiten met Venezuela, om de handel met Curaçao te verbeteren.

Provocaties aan de Venezolaanse grens door Brazilië, Colombia en Curaçao zouden kunnen dienen als rechtvaardiging voor een invasie.

Deze inmenging komt bovenop verschillende economische sancties en het illegaal vasthouden van de goudreserves van Venezuela in Groot-Brittannië door de Centrale Bank, acties die de humanitaire crisis enkel verergerd hebben. De economische sabotage van Venezuela is de laatste in een reeks aan pogingen om de regeringen van Chávez en later Maduro ten val te brengen. In 2002 werd een door de VS gesteunde militaire staatsgreep door een massale volksopstand voorkomen.

Deze pogingen om de Venezolaanse regering ten val te brengen hebben niets met mensenrechten of democratie te maken. Trump en Rutte hebben immers recent nog hun steun betuigd aan de repressieve uiterst rechtse president Bolsonaro, die een grote bedreiging vormt voor de mensenrechten in Brazilië. Ook over de genocidale oorlog van Saoedi-Arabië in Jemen hebben we deze zelfverklaarde verdedigers van de mensenrechten nog niet gehoord. Rutte en Blok zeggen de humanitaire crisis vreselijk te vinden voor de Venezolanen, maar doen niets aan de repressie en slechte behandeling van Venezolanen door de Curaçaose staat.

In werkelijkheid is Venezuela een doorn in het oog van de imperialisten, omdat de Venezolaanse Revolutie zich afzette tegen het imperialisme en kapitalisme, hoewel de revolutie nooit afgemaakt is.

Wij steunen de regering van Maduro niet. Zijn politiek van verzoening en halve maatregelen hebben de crisis niet opgelost, maar hebben deze enkel verergerd. Wij zijn solidair met onze Venezolaanse kameraden van Lucha de Clases en andere arbeiders- en boerenactivisten die voor een links alternatief vechten.

Maar dat de toekomst van Venezuela in handen moet liggen van de Venezolaanse bevolking en niet in die van het Witte Huis, zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn voor iedereen die zich socialist of democraat noemt. Of men Maduro nu steunt of niet, de strijd in Nederland is die tegen de imperialistische inmenging.

Westerse interventies en steun aan staatsgrepen hebben nooit iets positiefs opgeleverd. Chili, Nicaragua, Guatemala, Honduras, Irak, Afghanistan en Libië zijn slechts enkele voorbeelden van rampzalige interventies met vaak een hoog dodental. Een interventie in Venezuela zal niet anders zijn en kan enkel een autoritair rechts bewind installeren zoals het regime in Brazilië.

Wij zeggen, handen af van Venezuela! Geen erkenning van Guaidó! Geen interventie via Curaçao!